Tansania
Pääsektorit: Maatalous, agroekologiset käytännöt, ilmastokestävyys
Kohderyhmät: Suoria hyödynsaajia ovat NADO:n 16 154 jäsentä, joista 8 869 on naisviljelijöitä ja 7 285 miehiä. Heistä 4 917 on nuoria ja 8 on luokiteltu vammaisiksi.
Yhteistyökumppani: Njombe Agricultural Development Organization - NADO
Muut yhteistyötahot: Carbon Action (kummiorganisaatio)
Rahoittajat: Suomen ulkoministeriö
Budjetti: 387 992 euroa
Kesto: 2024 – 2026
Hankkeen toiminnot ja odotetut tulokset:
Pientuottajat ovat ilmastomuutoksen eturintamassa ja joutuvat jo nyt sopeutumaan muuttuviin olosuhteisiin: joustokykyiset eli resilientit pientuottajat tukevat paikallista ruokahuoltoa, vähentävät painetta maaltamuuttoon ja osallistuvat ilmastonmuutoksen hillintään. He ovat kuitenkin suhteettoman haavoittuvaisia ja erityisen riippuvaisia köyhtyvistä luonnonvaroista ja infrastruktuurista. Myös Tansaniassa ilmastomuutos luo paineita eri tuotantosuunnille ja tuottajien täytyy aktiivisesti etsiä tehokkaita sopeutumiskeinoja. Hanke pyrkii avaamaan tuottajille pääsyä agroekologian periaatteisiin perustuviin palveluihin, puiden istuttamiseen ja peltometsätalouden keinoihin, mitkä tehostavat sopeutumista. Työkaluja ja menetelmiä kehitetään yhdessä tuottajajärjestön kokemuksien perusteella. Building Resilience I (BR-I) -työkalun avulla tuottajat priorisoivat, mitä käytänteitä he haluavat kehittää ja mitä osaamista he tarvitsevat. Työkalun toisen osan (BR-II) avulla tuottajajärjestö voi arvioida omaa osaamistaan ja jäsenpalvelujaan. Tässä arvioinnissa järjestö rakentaa oman ilmastosuunnitelmansa jäsentensä ilmastokestävyyden tukemiseksi. Suunnitelmassa painotetaan niitä kestävyyden elementtejä, joilla on suora vaikutus tuottajaan (esim. monipuolistaminen, tehokkuus ja solidaarisuus), ja jotka tukevat proaktiivista muutosta kohti ilmastokestävyyttä (esim. hallinto ja kiertotalous). Suunnitelmassa huomioidaan erityisesti myös haavoittuvassa asemassa olevat ryhmät, kuten naiset, nuoret ja vammaiset. Lyhyen aikavälin tuottavuuden ja kannattavuuden kehittämisen rinnalla hanke tuottaa toimintasuunnitelman, mikä mahdollistaa luovan sopeutumiskyvyn kehittämistä eri tuotantosuunnille.
Hankkeessa lisätään pienviljelijöiden toimeentulon mahdollisuuksia ja kestävämpiä tuotantomenetelmiä. Hankkeen viljelijäryhmät viljelevät perunaa ja erilaisia kasviksia, kasvattavat kanoja, tuottavat hunajaa sekä hoitavat taimitarhoja. Lisäksi osa ryhmistä tekevät saippuaa sekä batiikkivärjättyjä kankaita.