FFD mukana viettämässä kansainvälistä Osuustoimintapäivää 5.7 – yhteistyöllä kestävää kehitystä ja biodiversiteettiä

FFD mukana viettämässä kansainvälistä Osuustoimintapäivää 5.7. Kuvat: Jenny Öhman - FFD.

Osuuskunnat ja viljelijäjärjestöt ovat avainasemassa globaalien haasteiden ratkaisemisessa – niin luonnon monimuotoisuuden suojelemisessa kuin ilmastonmuutokseen sopeutumisessa. Kansainvälisen osuustoimintavuoden 2025 ja Osuustoimintapäivän 5.7 kunniaksi nostamme erityisesti nyt esiin paikallisen yhteistyön voiman.

FFD tukee viljelijä- ja metsänomistajaryhmiä Vietnamista Keniaan ja Nepalista Tansaniaan. Yhteisöt kehittävät yhdessä ilmastoviisaita viljelymenetelmiä, perustavat taimitarhoja ja edistävät biodiversiteettiä hyödyntäen omaa tietotaitoaan ja perinteisiä käytäntöjä. Esimerkiksi Nepalissa naisten johtamat osuuskunnat kehittävät kestäviä yrityksiä, jotka vahvistavat paikallista taloutta ja ympäristönsuojelua.

Uudella videollamme ”Ilmastonkestävyyden vahvistaminen tiedon ja osuustoiminnan keinoin” nähdään, kuinka osuuskunnat rakentavat kestäviä ratkaisuja ilmastonmuutoksen vaikutuksiin Nepalissa ja Tansaniassa. Padot, metsänhoito ja yhteisöllinen päätöksenteko parantavat veden saatavuutta, ehkäisevät metsäpaloja ja tukevat niin luontoa kuin ihmisiä.

Yhdessä järjestäytyneet viljelijät tekevät todellista muutosta – luonnon ja ihmisten hyväksi.

Katso video: “Ilmastonkestävyyden vahvistaminen tiedon ja osuustoiminnan keinoin”.

FFD on mukana MTK:n Hanki hyvää -julkisten hankintojen tuotekorteissa!

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK on hiljattain julkaissut Hanki hyvää -oppaansa julkisten hankintojen tukemiseksi. FFD on ollut mukana tuottamassa tuotekortin koskien kahvin ja teen vastuullista hankintaa. Vastuullisilla hankinnoilla on suuri vaikutus miljoonien ihmisten elämään myös Suomen ulkopuolella ja siksi on tärkeää varmistaa, että tekemämme valinnat tukevat pienviljelijöitä ja että tuottajat saavat kohtuullisen toimeentulon työstään.

Kahvia tuotetaan muun muassa Keniassa. FFD tekee yhteistyötä Kenian National Coffee Cooperative Unionin kanssa.

Siksi FFD:ssä korostamme erityisesti tuottajajärjestöjen merkitystä hyvien hankintojen tekemisessä. Tuottajajärjestöt tekevät tärkeää työtä viljelijöiden toimeentulon, oikeudenmukaisuuden sekä luonto- ja ilmastokysymysten edistämiseksi. Tämän lisäksi niillä on keskeinen rooli toimintamallien parantamisessa koko kahvi- ja teesektorilla. Tuottajajärjestöt luovat paremmat edellytykset paikallisiin investointeihin, kuten terveydenhuoltoon, infrastruktuuriin, koulutukseen ja ilmastonmuutokseen sopeutumiseen.

 

FFD tukee hankkeidensa kautta tuottajajärjestöjä ja pienviljelijöitä eri maissa ja muun muassa Keniassa kahvintuottajia NACCU:n (National Coffee Cooperative Union) kautta. Tue sinäkin pienviljelijää ja kahvintuottajia tänään tukemalla FFD:n työtä!

 

Tutustu vastuulliseen kahvin ja teen tuotantoon sekä hyviin hankintakäytäntöihin FFD:n tuotekortin avulla: Julkiset hankinnat - MTK

Tuotekortti on tuotettu ”Muutoksen makupalat”- projektin parissa, missä keskitytään globaaleihin ruokakysymyksiin. Muutoksen makupalat on osa EU:n osarahoittamaa Connect for Global Change -globaalikasvatushanketta. Lue lisää projektista: Muutoksen makupalat — Food and Forest Development Finland (FFD).”

SENSOR-hanke käynnistyi – Tukea tansanialaisille pienviljelijöille kestävään puutarhatuotantoon

Food and Forest Development Finland (FFD) on yhdessä Tansanian puutarhatuottajien liiton (TAHA) ja ulkoministeriön tukemana käynnistänyt SENSOR-hankkeen – Strengthening Smallholders’ Opportunities in Environmentally and Socially Responsible Value Chains for Sustainable Livelihoods. Hankkeen tavoitteena on parantaa yli 8 500 pienviljelijän toimeentuloa Tansanian Kilimanjaron, Njomben ja Mbeyan alueilla vuosina 2025–2028. Hanke saa rahoitusta yhteensä 406 120 euroa.

Kohti kestävää ja osallistavaa kasvua

SENSOR-hankkeen ytimessä on pienviljelijöiden osallistumisen vahvistaminen kestäviin puutarhatuotannon arvoketjuihin. Koulutuksen ja kohdennetun tuen avulla viljelijät saavat valmiuksia ilmastoviisaaseen viljelyyn, elintarviketurvallisuuteen, kestävyyden standardeihin (esim. GlobalG.A.P.), sopimusviljelyyn ja markkinoille pääsyyn – niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Hankkeessa kiinnitetään erityistä huomiota naisten, nuorten ja vammaisten henkilöiden osallisuuteen.

Osaamista ja markkinoille pääsyä

Hankkeen alkuvaiheen toimenpiteisiin kuuluu asiantuntijoiden, neuvontaorganisaatioiden ja viljelijöiden koulutus kestävyyteen ja liiketoimintaosaamiseen liittyvissä teemoissa. Lisäksi SENSOR tukee pienviljelijöitä rahoituksen ja sertifioinnin saamisessa sekä yhteyksien luomisessa ostajiin ja vientimarkkinoille. Ympäristönäkökulmasta hanke edistää resurssien vastuullista käyttöä, turvallisempaa ruokajärjestelmää ja ilmastonmuutokseen sopeutumista.

Vahva alku ja sidosryhmien tuki

Hankkeen aloitustilaisuuksissa yli 145 osallistujaa – viljelijöitä, järjestöjä, osuuskuntia, viranomaisia ja vientiyrityksiä – jakoivat näkemyksiään muun muassa hintavaihteluista, maankäytöstä, osuuskuntien hallinnosta ja sertifioinnin kustannuksista. Näiden palautteiden pohjalta SENSORin toimenpiteitä muokataan vastaamaan paikallisia tarpeita ja todellisia haasteita.

Katse tulevaisuuteen

SENSOR-hanke tukee osallistavaa puutarhatuotantoa, markkinoille pääsyä ja ympäristön kestävyyttä. Vahvistamalla viljelijöiden osaamista, järjestöjä ja osuuskuntia sekä reilumpia markkinarakenteita, hanke rakentaa perustaa, jossa pienviljelijät voivat menestyä niin paikallisessa kuin globaalissa ruokajärjestelmässä.

 

SENSOR-hanke jatkaa aiemman SEMA-hankkeen työtä, jonka tavoitteena oli vahvistaa tansanialaisten viljelijöiden osaamista ja parantaa heidän pääsyään markkinoille. SENSOR syventää tätä työtä keskittymällä erityisesti kestävyyteen ja osallisuuteen.

Katso video FFD:n SEMA-hankkeen tuloksista: SEMA Project Boosts Tanzanian Farmers' Skills for Better Market Access and Economic Growth.

SENSOR-hanke on tuettu Suomen kehitysyhteistyövaroin.