Etiopia: Toimeentulon parantaminen kestävällä metsän hoidolla ja mehiläisten hoidolla

Shashe Fekadu on kolmen lapsen äiti ja asuu Amhara alueella Etiopiassa. Kun Sashe aloiti metsän ja mehiläisten hoidon 13 vuotta sitten, hänellä oli 4 huonosti tuottavaa mehiläispesää ja pieni metsäosa, josta hän sai puuta omaan käyttöön. Hänen lasten kasvaessa, Shashe halusi nostaa perheen tuloja, jotta hänen lapsensa voisivat opiskella.

Shasha kertoo, “Ennen hoidin metsää vain omaan käyttöön. Käytimme puuta rakentamiseen ja lämmittämiseen. Ennen kun liityin projektiin, minulla oli vain pieni metsäalue, jota hoidin perinteiseen tapaan hakaten puut 7 vuoden jälkeen. Puun laatu oli huonoa. Aloitin myös mehiläisten hoidon perinteisillä mehiläispesillä, mutta hunajan laatu ja määrä oli alhainen.”

Shashe hänen tyttärensä kanssa

Shashe hänen tyttärensä kanssa

Kun Shashe alkoi suunnittelemaan hänen liiketoimintaansa, hunajan ja mehiläisvahan tuotanto oli huono laatuista ja sitä oli vähän. Hänen metsäalueensa tarvitsi myös parempaa hoitoa, jotta se tuottaisi paremmin. Shashe päätti lähteä mukaan FFD:n projektiin paikallisen partnerin Zenbaba Unionin kanssa. Shashe sai tietoa osuuskunnan hyödyistä ja ryhtyi yhdeksi Agunta Bee and Natural Resources Development and Marketing Primary Cooperative perustajaksi. FFD:n projektin avulla, Shashe on päässyt metsänhoidon ja hunajan tuotannon koulutuksiin.  

”Liityttyäni projektiin, olen ollut mukana metsänhoito mallin perustamisessa, modernin mehiläishoidon jatkamisessa ja agrometsätalouden toiminnassa. Metsänhoito mallin perustaminen on lyhentänyt puiden kypsyys ikää seitsemästä vuodesta neljään vuoteen ja puun laatu on hyvää. Olen myös hyötynyt maatalous sadosta agrometsätalouden järjestelmässä. Satoa voi kasvattaa, kunnes metsä tulee liian tiheäksi. Moderni mehiläshoito tuottaa enemmän hunajaa ja hunajan laatu käy markkinoille.”

Shashella on nyt 1.5 hehtaaria metsää, jonka hän on jakanut kahteen osaan, jotta hän voi kaataa 0.75 hehtaaria metsää joka toinen vuosi. Hunajan myynti tuottaa hänelle tuloja joka vuosi. Shashen tulot ovat nousseet projektin ansiosta, ja hän on pystynyt nostamaan perheen taloudellista tasoa.

”Toimeentuloni on parantunut liityttyäni projektiin. Hunaja- ja metsätulojen ansiosta, olen voinut ostaa kolme lehmää, kustantaa tyttärieni opiskelun yliopistossa ja olen pystynyt vaihtamaan kotini katon ruoho peitteestä moderniksi pelti katoksi,” Shashe kertoo.

Shashe:n uusi pelti katto

Shashe:n uusi pelti katto

Sashe näkee tulevaisuuden positiivisena. Hänen tyttärensä voivat nyt opiskella ja hänen liiketoimintansa on menestynyt Covid-19 pandemiasta huolimatta. Kun tilanne paranee, Shashe aikoo investoida useampiin mehiläispesiin ja kasvattaa hunajan ja mehiläisvahan myyntiä.

 

Suomen ulkoministeriö tukee projektia.

ministry-for-foreign-affairs-of-finland.gif

Tansania: Mikroluotot, jotka muuttavat elämää: Eva ja Avelina

Village Saving and Loan Association (VSLA) yhdistyksen perustaminen Mang’otossa on muuttanut maanviljelijöiden ajattelutapaa kaupallisemmaksi, on auttanut heitä aloittamaan pientä liiketoimintaa ja on edesauttanut heidän hyvinvointiansa.

Mang’oto on kylä Tansanian eteläisillä ylängöillä. Kylä sijaitsee 2000m merenpinnan yläpuolella ja siellä asuu noin 3700 asukasta. Se on osa Makete kaupunginosaa, jossa on paljon köyhyyttä.

The Tanzania Tree Growers Associations Union (TTGAU), joka on yksi partnereistamme Tansaniassa, tukee VSLAs perustamista. Ohjelma toimii niin, että ryhmä ihmisiä säästää rahaa ja myöhempään yksittäiset henkilöt voivat saada pieniä lainoja näistä säästöistä aiemmin sovittujen prosessien mukaan. Ryhmä päättää kuka saa lainan henkilön tarpeiden mukaan. Lainoja annetaan vain henkilöille, joilla ei ole muita lainoja. TTGAU mentoroi ja valmentaa ryhmiä varmistaakseen kestävän kehityksen ja oikeudenmukaiset rahoituspalvelut puunviljelijöille.  

Ennen VSLA:han liittymistä, Mang’oton asukkailla ei ollut pääomaa perustaakseen yrityksiä. VSLA:n ansiosta, perheet voivat nyt ottaa lyhyitä lainoja parantaakseen heidän maanviljely toimintaa. Lainoja voi ottaa esimerkiksi sikojen, vuohien ja kanojen kasvatukseen, moottorisahojen ostamiseen puiden kaatoa varten tai liiketoiminnan laajentamiseen.

EVA.jpg

Eva Chengula

Eva Chengula, 42-vuotias naimisissa oleva nainen Mang’otosta, on liittynyt VSLA:han. Hän otti lainaa rakentaakseen wc:n taloonsa, koska heillä ei ollut wc:tä. Eva liittyi VSLA:han saatuaan koulutusta ja nyt hän unelmoi modernin talon rakentamisesta.

EVELINE.jpg

Avelina Ilomo

Avelina Ilomo, 30-vuotias naimisissa oleva nainen, työskentelee sihteerinä ja liittyi VSLA:n ostaakseen maata. Avelina otti TZS 50,000 (17 euroa) lainaa ja aloitti kanan kasvatuksen 15 kanalla. Nyt hän myy kanamunia naapureilleen. Tulevaisuudessa Avelina haluaisi laajentaa 50 kanaan ja ostaa lisää maata, johon hän rakentaisi talon.

Kun tuet ahkeria ihmisiä, joilla on hyviä ideoita, he voivat rakentaa paremman tulevaisuuden.

Abdallah Vien tie muutokseen

Abdallah Mohamed Ali, myös tunnettu nimellä Abdallah Vie, on 64-vuotias viljelijä Mtakata kylästä Tansaniasta. Hänen perheeseensä kuuluu 18 henkilöä.   

TAHA:n Pemba agronomi Ally Kamtande yhdessä Abdallah Vien ja hänen viljely-avustajien kanssa Mtkata kylässä Tansaniassa.

TAHA:n Pemba agronomi Ally Kamtande yhdessä Abdallah Vien ja hänen viljely-avustajien kanssa Mtkata kylässä Tansaniassa.

Abdallah aloitti tomaatin viljelyn vuonna 2010. Hänellä oli neljäsosa eekkeriä viljelymaata. Hän sai vettä viljelmälleen kylän vesi lähteestä. Hän kuitenkin selittää, miten raskasta veden haku oli:

“Veden hakeminen ämpärillä kylästä oli yksi vaikeimmista tehtävistä maanviljelijänä.” Koska Abdallahlla ei ollut varaa vesipumppuun, hän käytti monia tunteja veden kantoon vuosien varrella.  

Abdallah oli ensimmäisten viljelijöiden joukossa liittyessä TAHA:an vuonna 2015. Hänellä kuitenkin meni vuosi ennen, kun hän otti TAHA:n suositteleman teknologian käyttöön.

Abdallah kertoo, ”Kävin TAHA:n kursseilla vuodesta 2015 alkaen, mutta otin teknologian käyttöön myöhemmin. Nyt kun mietin asiaa, toivon, että olisin ottanut teknologian käyttöön aikaisemmin. En ollut varma luotanko TAHA:n teknologiaan ja minua pelotti muuttaa tapojani, joita olin käyttänyt vuosia.”

Aluksi TAHA:n agronomi antoi Abdallah:lle hybridisiemeniä kokeiltavaksi, jotta hän voi vertailla niitä paikallisiin siemeniin. Hybridisiement menestyivät hyvin. Nyt Abdallahilla on yli 10 eekkeriä maata, jossa hän viljelee erilaisia vihanneksia ja kasviksia, kuten tomaatteja, paprikaa, banaaneja, vesimelonia, passion hedelmää ja papaijaa.

Voittoa, jota sain ennen, kun viljelin paikallisilla siemenillä ei voi verrata nykyiseen voittooni, kun viljelen hybridisiemenillä. Kun viljelin paikallisilla siemenillä, en ollut koskaan ylittänyt 2 miljoonaa TZS (700 euroa). Muutoksen jälkeen, voittoni ovat nousseet 100 miljoonaan TZS (35 000 euroa) neljässä kaudessa. Olen kiitollinen TAHA:lle ja varsinkin agronomeille heidän osuudesta menestykseeni,” Abdallah kertoo onnellisena.

Hän myös lisää, ”Käytän tuloja perheeni tarpeisiin, kuten lasten koulutukseen, terveydenhuoltoon ja maatilani kehittämiseen. Työllistän myös 10 henkilöä, jotka auttavat minua viljelytoiminnassa. Suunnitelmani on työllistää lisää työntekijöitä, kun laajennan tilaani.”

Ulkoministeriön KEO 30 ohjelma tukee tätä projektia.

MFAF+Finland+Logo.jpg

Tansania: Köyhyyden kierrosta pois

Kun Happy Nyagawa ajattelee tulevaisuutta, hymy nousee hänen huulille. Kun Happyltä kysytään, miten uusiutuva rahasto hyödyntää häntä, hän vastaa:

”Nyt pystyn maksamaan koulumaksut ja kaiken tarvittavan. Voin alkaa haaveilemaan toimintani laajentamisesta ja tulojeni noususta.”

Happy+nyagawa.jpg

Happy Nyagawa on 40-vuotias 6 lapsen äiti Nyagwasta, Tansaniasta. Happylla oli 50 kanaa ja 5 porsasta, mutta hän ei saanut tarpeeksi tuloja turvatakseen lastensa tulevaisuuden.

Happy liittyi osuuskuntaan, jota FFD avustaa ja sai 500 000TZS (200 euroa) lainan uusituvan rahaston kautta. Nyt Happyllä on 10 kanaa ja 10 porsasta sekä mahdollisuus rehun, rokotteiden ja muiden hoitojen saantiin. Pian hän aikoo aloittaa myynnin.

Happy kannattaa pieniä lainajärjestelmiä ja näkee valoisan tulevaisuuden edessä.  

“Haluan näyttää naapureilleni ja varsinkin naisnaapureilleni, että yhdessä toimiminen tuottaa tulosta. Aion vaakuuttaa heille, että heidän tulisi kokeilla yrittäjyyttä.”

Happy+nyagawa.jpg

Zanzibar: Puutarhaviljelyn sankari

Viljelijät Zanzibarilla olivat tottuneet huonoon tuottavuuteen huonojen viljely käytäntöjen takia. Monen vuoden ajan, Zanzibar toi yli 80% tuoreesta ruuasta,  puutarhatuotteet mukaan lukien, Tansanian mantereelta. Vuonna 2015 tähän kuitenkin tehtiin muutos, kun Tanzanian Horticultural Association (TAHA) avusti puutarhatuotannon aloittamisessa Zanzibarilla. FFD, Zanzibarin hallitus sekä Milele Zanzibar Foundation tukivat projektia.

Nykyään Zanzibar tuo vain 40% tuoreista tuotteista ja nyt suurimmalla osalla viljelijäistä on menestystarina kerrottavana. Tohtori Omar Mohamed Suleiman on yksi näistä menestystarinan kertojista. Tohtori Suleiman on 50-vuotias ja hänen perheeseensä kuuluu 4 lasta. Hän oli köyhimpien viljelijöiden joukossa muutama vuosi sitten. Hän työskenteli lääkärinä Mnazimmoja Referral sairaalassa ja viljeli myös maata saadakseen tarpeeksi ruokaa perheelle. Hän viljelii tomaatteja ja kurkkuja perinteisin menetelmin perheen 1 eekkerin maatilalla, mutta tuotanto oli huonoa ja vähäistä.

”Viljelin parhaani mukaan perinteisin menetelmin, mutta se ei toiminut, koska ympäristö muuttui. Halusin menestyä sadon tuotannossa, mutta minun epäonnistuessa ja muiden onnistuessa ymmärsin, että minun täytyy muuttaa viljely menetelmiäni.” Omar Mohamed Suleiman sanoi.

 
Tohtori Omar Mohamed Suleiman (oikealla) taimitarhassansa opittuaan taimien hoidosta ja innovaatio teknologiasta TAHA:n järjestämässä koulutuksessa.

Tohtori Omar Mohamed Suleiman (oikealla) taimitarhassansa opittuaan taimien hoidosta ja innovaatio teknologiasta TAHA:n järjestämässä koulutuksessa.

 

Tohtori Omari liittyi TAHA:an vuonna 2017, jotta hän voisi muuttaa viljelytyyliään hyviin maatalouskäytäntöihin. TAHA tarjoaa palveluita jäsenilleen auttaen heitä teknisissä muutoksissa, joiden kautta heidän satonsa kasvaa, on parempi laatuista ja tuo heille enemmän tuloja.

Dr. Omari myöntää, ”En tiennyt ennen paljoa TAHA:sta, mutta kun liityin heihin, näin oven menestykseen. Ymmärsin, että jotta sato menestyisi, koko viljelyjärjestelmää täytyy kehittää. En olisi ymmärtänyt viljelyn potentiaalia ilman TAHA:a. Opin TAHA:n koulutuksien kautta miten suunnitella ja asettaa tavoitteita sekä hallita satoa. Järjestö yhdisti minut toimittajiin ja myös mahdollisiin ostajiin, kuten hotelleihin.”

Vuoden aikana Dr. Omari on kasvattanut tulojaan kuusin kertaisesti. Hänen lapsensa voivat nyt käydä parempaa koulua ja voivat maksaa korkeakoulu maksut.

”TAHA on muuttanut ajattelutapaani ja toi toivoa, että tiedon ja kovan työn tuloksena mikä tahansa on mahdollista. Haluan nyt lapseni opiskelevan puutarhaviljelyä, kun olen nähnyt miten se voi muuttaa jonkun elämän pienellä aika välillä,” tohtori Omari kertoo.

Zanzibarilla monet viljelijät ovat aloittaneet puutarhaviljelyn toivoen, että he voivat saavuttaa elämänsä unelmat.  

Tansania: Erick Mbebati, puuyrittäjä

Erick Mbebati on Matembwe kylästä Njombe alueelta, Tansaniasta. Hänestä on tullut puuyrittäjä.

Erick oli ennen maanviljelijä, mutta hänen satonsa oli huono johtaen alhaisiin tuloihin. Hänellä ei ollut tarpeeksi rahaa investoidakseen maanviljelyyn, jotta sato olisi parantunut. Niin kuin monilla maaseudun nuorilla, Erickillä oli vaikeuksia löytää töitä.

Kaikki kuitenkin muuttui toukokuussa 2018 kun puumarkkina keskus aloitti toiminnan Erickin kylässä. Matembe’s Tree Growers Association (UWAMIMA) hallitsee markkina keskusta FFD:n ja Päijät-Häme metsänhoitoyhdistyksen avustuksella.

Markkinat perustettiin, jotta pienviljelijä metsän omistajien tuloja saataisiin nostettua puun ja puutavaran myynnin avulla. Maanviljelijöiden tulot kasvoivat 10% ensimmäisen 8 kuukauden aikana vaikka poliittinen tilanne ja puutavaraliiketoiminnan käytännöt eivät olleet suotuisat. Markkinakeskus on ylittänyt kaikki odotukset taloudellisella kasvulla ja työpaikkojen luomisella.   

Erickin tavoin, 35 kylän nuorta sai tilapäisen työpaikan markkinoilta. Tällä hetkellä 50 nuorta työskentelee tilapäisinä työntekijöinä lastaten puuta, purkaen kuormia, lajitellen puuta, kasaten puuta ja kuivaten puuta. Tämän lisäksi, UWAMIMA työllistää 5 kokopäiväistä työntekijää.   

Elokuussa esimieheni nimitti minut hänen liiketoimintansa valvojaksi. Marraskuussa päätin aloittaa oman liiketoimintani ja nyt valvon omaa yritystäni.
— Erick
Erick Mbebati in the Matembe Market Centre

Erick Mbebati in the Matembe Market Centre

“Kun kuulin markkina keskuksesta, päätin hakea sinne tilapaistyöhön ja aloitin siellä toukokuussa 2018.”
— Erick

Azam News raportoi Matembe puumarkkinoilta Tansaniasta, metsurin ja viljelijän hyödyistä ja haasteista.

Myöhemmin sinä vuonna, Erick liittyi UWAMIMA järjestöön ja on hyötynyt UWAMIMAn palveluista, kuten kirjanpidosta, tuotteiden monipuolistamisesta, briketin tekemisestä ja liiketoiminnan hallitsemisesta. UWAMIMA on myös kehittänyt kiertorahastojärjestelmän auttaakseen jäseniään. Jäsenet voivat lainata rahaa alhaisella korolla, käyttää sen kuukauden sisällä ja maksaa lainan takaisin UWAMIMA:lle. Erick käyttää kaikkia projektin ja markkinoiden tuomia hyötyjä.

Jos jumala suo, aion laajentaa liiketoimintaani ja työllistää kollegoitani. Markkinakeskuksen avulla voin maksaa sisaruksieni koulunkäynnin ja voin lähettää rahaa äidilleni.
— Erick

Enemmän ihmisiä liittyy liiketoimintaan koko ajan. Palveluita kehitetään ostajille, myyjille ja työntekijöille. Kojujen lisääntyminen tien varsilla tuottaa myös tuloja.

Markkinakeskus edistää vastuullista taloudellista kasvua, lisää työpaikkoja ja antaa työmahdollisuuksia kaikille. Monet haluavat ottaa tästä mallia ja jakaa konseptin omissa kylissä.

Tansania: Perunoiden viljely kasvattaa mahdollisuuksia

Faidika maanviljelijät Kanani kylässä Tansaniassa möivät perunoita ennen itsenäisesti, josta seurasi korkeat kustannukset ja heikko neuvottelu asema ostajien kanssa. Nyt he toimivat yhdessä ja ovat järjestäytyneet, vahvempia ja taitavampia. Kanani maanviljelijät kuuluvat Njombe Agricultural Development Organization:iin, joka toimii Njombe alueella, Tansaniassa. Vuonna 2018, FFD:n ja ProAgrian tuella 2 080 perunan viljelijää paransi satoaan ja kasvatti tulojaan.

Tanzania story picture.jpg

Projekti muutti kokonaisvaltaista lähestymistapaa perunoiden laadun nostamisessa arvoketjuun puuttumalla. Viljelijöiden sato on noussut 10MT/ha nykyiseen 19MT/ha.

Miten tämä saavutettiin?

Viljelijöille tarjottiin parempia perunan siemeniä ja he saivat koulutusta hyvistä viljelykäytännöistä. Sadonkorjuun jälkeiset tappiot ovat myös pienentyneet paremman varastoinnin ansiosta. Asianmukainen perunoiden luokittelu, kollektiivinen markkinointi ja verkostoitumisstrategia ovat johtaneet parempaan perunan laatuun, säännölliseen myyntiin, korkeampiin tuloihin ja alhaisempiin kustannuksiin. Tulot ovat nousseet 68% aikaisemmasta 1 250 000 TSH/hehtaari (n. 450 euroa) nykyiseen 1 840 000 TSH/hehtaari (n. 660 euroa).

 Järjestön puheenjohtaja kertoo että, ”Sadonkorjuun jälkeen, etsimme yhdessä ostajan ja tuomme perunamme keskuksiin. Kuljetuskustannuksemme ovat laskeneet, koska me jaamme kustannukset. Ennen jokainen maksoi 200 000 TSH (72 euroa) kuljetuksista ja nyt jokainen maksaa vain 10 000 TSH (3.60 euroa). Voittomme on kasvanut, koska nyt myymme suoraan ostajille 5 000 TSH/tölkki (1.80 euroa) ja ennen möimme välikäsille 4 000TSH/tölkki (1.40 euroa).”

Pientuottajien toimeentulon parantaminen maaseudulla auttaa myös naisten asemaa. Vuonna 2018, naisten osuus edunsaajista oli 55%. He ovat ansainneet paikkansa ryhmänjohtajina johtaen ryhmiä paremmin, kuin miehet.

Kun investoit maaseudun järjestöihin ja arvoketjuihin, tuet kestävä kehityksen tavoitteita.

Tukesi auttaa köyhyyden torjumisessa.